Monday, December 12, 2011

Uuring: Jooga teeb tervisele igati head

Jooga suurendab tervete inimeste heaolutunnet ning aitab kliiniliste ja biokeemiliste muutuste vastu, mis kaasnevad metaboolse sündroomiga.
Jooga hingamine lõdvestab ja toob häid mõtteid.


India meedikud dr. R. P. Agrawali juhtimisel analüüsisid jooga mõju 101 täiskasvanu puhul, kellele esines metaboolne sündroom, vahendas Reuters.


Metaboolne sündroom hõlmab mitmeid südamehaiguste riski suurendavaid faktoreid nagu kõrge vererõhk, ülekaalulisus ja kõrge veresuhkur.


India teadlaste patsientidest läbis 55 patsienti kolme kuu jooksul regulaarse jooga treeningu, mis hõlmas standardasendeid ja ning raja-joogat. Ülejäänud 46 katsealust said aga tavalist ravi. Katse tulemustest selgus, et joogaga tegelenud patsientidel olid mitmed näitajad paremad kui kontrollgrupil: näiteks madalam vererõhk ja veresuhkur ja kõrgem HDLi ehk «hea» kolesterooli tase.


Teisest, Rootsi teadlaste poolt läbi viidud uuringust, selgus, et ka jooga hingamisharjutustel on tervisele väga hea mõju.


Karlstadi ülikooli teadlased eesotsas dr Anette Kjellgreniga soovitasid 55 inimesel praktiseerida «Sudarshan Kriya´t», mis hõlmab aeglase ja kiire hingamise tsükleid. Patsiendid tegid hingamisharjutusi kuue nädala jooksul kuuel päeval nädalas kulutades sellele iga päev ühe tunni.


Joogat teinud inimeste puhul esines ärevuse-, stressi- ja depressioonitunnet oluliselt vähem kui kontrollgrupi puhul. Samuti olid nad palju optimistlikumad.


Teadlased usuvad, et jooga mõjub inimestele lõdvestavalt ning loob heaolutunde.


Uuringu kaasautor dr. Faahri Saatiglou Oslo ülikooli juures ütles Reutersile, et jooga ei aita mitte ainult elustiilist tingitud haiguste vastu võidelda, vaid on kasulik ka nende ravil ning Lääne kultuuriruumis pöörame me sellele tõsiasjale liialt vähe tähelepanu.


30.12.2007 Postimees.ee

No comments:

Post a Comment

Tagasiside, arvamused ja mõtted on oodatud